- Annonser -

LEDARE

En riktigt bra saga skall ha ett lyckligt slut. Flickan kysser grodan som förvandlas till prins eller Bror Duktig bygger tegelhuset som stora stygga vargen inte kan frusta sönder. Innerst inne tycker vi alla om dessa sagor som har lyckliga slut. När man ser tillbaka på 2017 undar man dock om det har ett särskilt lyckligt slut. Det kalla kriget har tagit ny fart med Ukraina krisen och Nordkorea som hotar världfreden med sina provsprängningar.
I USA gör presidenten det ena uttalandet efter det andra som upprör världen. Internationell militär har besegrat IS vad gäller territorium men knappast besegrat denna fruktade organisation. Terrordåd har blivit en vardag som vi med all säkerhet kommer att få fortsätta att leva med.

I Norrtälje kommun kör man vidare på tillväxtkonceptet i tron att detta är den enda sanna vägen. De som redan bor här får vara med och betala för att fler skall flytta hit. Behovet
av att frigöra investeringsmedel när man slagit i lånetaket gör att skolan skall spara 90 miljoner, att kulturen skall betala marknadsmässiga hyror och därmed inte klarar att fortsätta, att kostnaderna för äldreomsorgen hålls nere och att orter som Rimbo, Älmsta och Hallstavik inte ges några resurser för utveckling. Vi får dessutom betala för kommunens misslyckade VA projekt där prishöjningarna på VA gjort oss till en av de dyraste kommunerna i Sverige. Även andra avgifter ligger på topp och miljoner har plockats av såväl borgerlig majoritet som den nuvarande minoriteten ur bolaget Roslagsbostäder. Dubbelbeskattning blir följden när hyresgästerna får betala flera gånger.

Men det finns mig veterligt inga kalkyler på att Norrtälje kommuns våldsamma satsningar kommer att ge förväntad avkastning. Visst ger 30 000 nya invånare mer i skattepengar men de kostar väl också? Om de som flyttar in följer åldersmönstret som gällde 2015 så kommer de att kosta mycket. Med den högsta medelåldern i Stockholms län som ökatr med 1,5 år kontinuerligt kanske inga skolor eller arbetsplatser behövs?

Nu är det bara att hoppas att prisraset och stoppet på bostadsmarknaden inte slår fullt ut mot Norrtälje stad innan man hunnit sälja alla de bostadsrätter som byggs och att det ekonomiska läget inte förändras under 2018. Håll alla tummar för att valåret 2018 blir ett bra år för Sverige och för Norrtälje.

- Annonser -
DELA