Underlig slutsats kring personröster

0
231

kjell_ulrikaIbland spårar diskussionen om personröster helt ur i media. Som när vår lokala tidning skriver att kommunalrådet Kjell Jansson (M) fått fler kryss (personröster) än oppositionsrådet Ulrika Falk (S).
Kommunalrådet uttalar sig om att ”en KS ordförande bör ha ett starkt stöd”. (källa Norrtälje Tidning 24/9 2014). Ovanstående visar hur farligt det är när media tonar fram en bild som kan få folk att tro att kommunalrådet och oppositionsrådet deltagit i någon tävling om vem som kan få flest kryss.

Men så är det alltså inte. Man kan som bekant bara personrösta på namn på det partis lista man valt, d v s moderata väljare kan bara kryssa politiker på den moderata listan och Socialdemokratiska väljare kan bara kryssa personnamn på denna lista.

Att kommunalrådet fått fler personröster av sina moderata väljare än oppositionsrådet av sina Socialdemokrater kan tolkas på många sätt.

Den enklaste tolkningen är naturligtvis att kommunalrådet är populärare än oppositionsrådet. Men då måste man komma ihåg att kryssen bara avser de egna partiets väljare. Att med detta som bakgrund tolka hur populär man är känns oseriöst och mer som politisk propaganda. Att kommunalrådet är det med mest kryss bland Moderaterna är däremot otvivelaktigt men kryssen hos Socialdemokraterna är mer splittrade. Detta skulle ju kunna tolkas så att det upplevs att det finns fler duktiga politiker hos Socialdemokraterna i kommunen än hos Moderaterna? Man kan även göra tolkningar som handlar om maktutövning och andra mer negativa synpunkter.

Men personligen tror jag det bästa är att nöja sig med att konstatera att kommunalrådet fick fler personröster av sitt parti än oppositionsrådet fick av sitt. Detta har ju egentligen inget samband med att Socialdemokraterna i valet blev Norrtäljes största parti, eller hur?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här