Från vänster: Kjell Jansson, Bino Drummond och Staffan Tjörnhammar
- Annonser -

LEDARE

Under den senaste mandatperioden har det varit ganska tyst från Moderaterna i Norrtälje kommun. Visst har man i debatterna i fullmäktige ibland varit emot minoritetens förslag men några riktiga försök att samla oppositionen kan man knappast anklaga Moderaterna för. Moderaterna har ju som bekant båda oppositionsråden i kommunen och även om den styrande minoriteten numera har inte mindre än fyra kommunalråd så kunde man kanske ha förväntat sig en mer ledande roll av vårt största borgerliga parti.

I 2017 års största fråga den om skolan intog Moderaterna en något splittrad hållning. Först röstade man för en folkomröstning men trots att 82% av de som röstade var emot minoritetens förslag har man inte drivit frågan och krävt att fullmäktige behandlar den
i vederbörlig ordning. Är det för att man egentligen tycker att det är bra att skolorna läggs ned men inte vill riskera att förlora en mängd väljare på att erkänna detta?

Genom att agera på detta sätt så hamnar naturligtvis Moderaterna i samma strykklass som minoritetsstyret hos de 7400 medborgare som krävde en folkomröstning. Indirekt så medverkar man ju till att den majoritet som utgör oppositionen förhindras att agera. Kanske beror detta på någon politisk uppgörelse som man träffat med minoriteten och att man fått något i utbyte? Att kommunfullmäktige borde ha behandlat resultatet av folkomröstningen är helt självklart. Då hade väljarna fått tydliga besked om vilka partier som var för respektive emot minoritetsstyrets skolstrukturplan.

En tanke som osökt slår en när man följer det politiska läget i Norrtälje kommun är det samförstånd mellan partierna som råder (de små partierna undantaget). Moderaterna har vid flera tillfällen undvikit att ta politiska poänger trots att det varit ”öppet mål” för detta.

Det politiska etablissemanget (de stora partierna)verkar nöjda med den politik som drivs och kanske finns här ett samförstånd som sätter demokratin ur spel. Politik är ju det möjligas konst och kompromisser och förhandlingar hör till vardagen.

Men för den som skall välja ett parti att rösta på är detta mycket olyckligt då skillnaderna mellan partierna suddas ut. Antalet som anser det vara meningslöst att rösta ökar och det gör politikerföraktet också när man kompromissar bort sina löften.

Moderaterna i Norrtälje kommun har under den senaste mandatperioden framstått som alltmer otydliga. Vad vill partiet egentligen ändra på? Eller kanske tycker man att allting är bra som det är? Var står man när det gäller skolan? Hur ser man på kulturen? Idrotten?
Socialtjänsten? Den kommunala organisationen och arbetsmiljöproblemen? Vad innebär bytet av oppositionsråd?

Kanske kommer det så småningom information som gör att bilden klarnar?

Leif Sparrman

- Annonser -