- Annonser -

Just nu pågår debatten om den avgångne Socialdemokraten Roger Mogert och hans avgångsvederlag som värderas till 4,8 miljoner kronor totalt. Roger Mogert har haft titeln Borgarråd (kultur och stadsbyggnad)i Stockholm Stad. Han valde att avgå sedan flera kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier och han skall därmed ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker för att komma i kontakt med kvinnor.

Flera saker upprör naturligtvis när man läser detta. Att en politiker i det Socialdemokratiska partiet uppträder så mot kvinnor är naturligtvis helt oacceptablet. Men det är det naturligtvis oavsett vilket parti man tillhör. Heltidslönen på 117 000 kr i månaden för en Socialdemokratisk politiker som skall stå för devisen ”alla skall med” och frihet, broderskap och jämlikhet” känns kanske besvärande särskilt som vi vet att det är politiker som sätter politikernas löner.

Men Roger Mogert som alltså själv väljer att avgå för att han misskött sig får ändå 12 månadslöner på 76 000 kr. Sedan får han i ytterligare fyra år 65 000 kronor i månaden.
Totalt alltså 4,8 miljoner av skattebetalarnas pengar. Är detta en Socialdemokrat? Skall vi belöna politiker som mssköter sina uppdrag. Behöver någon som arbetar för skattebetalarnas pengar tjäna 117 000 kr i månaden.  1 404 000 kr per år! Vår egen kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg tjänar 113 000 kronor i månaden vilket är 1 356 000 kronor per år. Skall politiker och tjänstemän i det offentligas tjänst kunna tjäna så mycket? Genomsnittslönen i Norrtälje kommun var 2016 bara 21 700 kr per månad brutto!

Att Socialdemokrater också kan bli rika lärde vis oss av framgångssagan kring vår statsminister Göran Persson som idag är en Socialdemokrat på godset i Södermanland som kostat 30 miljoner. Dom flesta av hans ministrar är också mångmiljonärer. Göran Persson och även Fredrik Rheinfelt har både pension från det offentliga och konsultintäkter från det privata näringslivet. Om man inte tar anställning efter att man avgått så får man behålla den offentliga pensionen även om man äger företag och tjänar stora pengar på det. Även våra kommunalråd har möjligheter att utnyttja samma regler vilket naturligtvis skapar en god ekonomisk status.

Men det känns onekligen lite underligt när kommuners förvaltningschefer kallas direktörer och betalas 90 000 kr i månaden eller när våra sex kommunaråd har liknande lönenivåer.
Man jämför sig gärna med näringslivets toppchefer men detta är en jämförelse som haltar. Varken politikerna eller förvaltningscheferna (direktörerna) har ju något ansvar för att skapa intäkter.  Den offentliga sektorn finansieras ju som alla vet genom skattepengar och skatten taxeras ju ut genom lag. Det är också politikerna som beslutar om skattehöjningarna så ökar kostnaderna kan man ju alltid höja skatten. Det kan dock inte deras kollegor i det privata näringslivet utan om dom skall få sina löner krävs att företaget tjänar pengar. Annars får dom sparken.

En gång i tiden var Socialdemokratiska politiker idealister. Många av dem trodde verkligen på ett samhälle med jämlikhet och samma förutsättningar för alla människor. Så byggdes begreppet folkhemmet. Men idag är politiken i, alla partier en karriärmöjlighet och ett smart sätt att utan formell kompetens ta sig högt upp i näringskedjan. Den nya överklassen är våra politiker och chefstjänstemän och det är vi som får betala.

- Annonser -
DELA