Ledare: ”I ett fritt Norrtälje behövs fri oberoende media”, Daniel Toresson

0
429

Det är många som vrider och vänder på sig när gammelmedia utsätts för utmanare som inte har det bagage som en traditionell dagstidning bär på. Gammelmedia premieras av det offentliga med presstöd och olika former av gynnande av enskilt företag exempelvis annonsering.

Detta gäller naturligtvis också Norrtälje där vi idag har minst två etablerade nyhetskanaler Norrtelje Tidning och Norrtelje Nyheter utöver sociala medier.

Många tycker kanske att polariseringen i samhället har ökat och på vissa områden stämmer det säkert. Jag själv som växte upp i Jämtland på 70/80-talet hade två dagstidningar att välja mellan. Dels den socialdemokratiska Länstidningen (LT) och dels den centerpartistiska Östersundsposten (ÖP). Nu var jag ju alldeles för ung ock saknade behov av en egen prenumeration, men gränsdragningen var tydlig. Borgare hade ÖP och vänsterfolk LT. Det bara var så.

Utan att ha allt för stor insyn idag så kan jag konstatera att båda dessa lokala tidningar finns kvar och de har båda olika färger som sig bör. Den stora skillnaden är att tidningarna numera ägs av samma mediekoncern.

”En del marknadsledande företag hinner inte med eller kan följa med i takten av förändring, utveckling och innovation”

Kodak var för 20 år sedan ett av världens största och mest solida företag. Även om det fanns konkurrenter på marknaden så var detta flaggskeppet i branschen. Några år senare föll bolagets värde i en takt som bäst jämförs med de stora IT-bubblorna under samma tid (läs Razorfish, Boo.com mfl). Men vad var det då som hade hänt? Svaret är naturligtvis enkelt och heter digitalkamera. Kameran som inte längre behövde varken sig film eller fotopapper. En kamera som sedan förändrade marknaden igen då den flyttade in i varje nu existerande mobiltelefon.

Uppdraget som media har är naturligtvis att ge samhällsinformation som för medborgarna är relevant

Liknelsen handlar om när utvecklingen springer förbi marknadsledande företag som helt enkelt inte hinner med i takten av förändring, utveckling och mängden innovation. De tappar helt enkelt sin konkurrenskraft.

Nu tror ni kanske att jag tänker raljera över vår konkurrent men där tar du i sådana fel. Även om Norrtälje må vara en till antalet liten kommun så finns det en styrka att vi har egna lokalt nyhetsproducerande verksamheter om än i olika form. Uppdraget med media är naturligtvis att ge samhällsinformation som för medborgarna är relevant. Det kan göras på lite olika sätt till exempel genom tryck, digitalt, TV eller genom ljudvågor (radio).

Däremot har synen på nya media hos beslutsfattare och tjänstemän många gånger haltat med utvecklingen. Detta visade sig inte minst när kommunfullmäktige i förra veckan fattade beslut om att utannonsera sina sammanträden endast via en nyhetskanal. Detta trots att vänsterpartiets gruppledare förtjänstfullt yrkade på att annonseringen även skulle ske i Norrtelje Nyheter och Radio Roslagen. Ingen debatt av förtroendevalda politiker och yrkandet föll. Kanske vill politiken inte att ordet ska vara så fritt ändå?

Norrtelje Nyheter artiklar är gratis och tillgängliga för alla som har tillgång till bredband och digitalt verktyg. Radio Roslagen som sänder på 107,8 och 104,1 samt webben är gratis för lyssnare. Med detta skulle jag vilja kalla oss fri oberoende media.

Däremot fattade kommunfullmäktige ett tveksamt beslut om att annonsera i en tidning som bygger sin verksamhet på betalande prenumeranter. På webben ges enbart tillgång till många nyheter om du har plustjänsten (betalvägg). Att det dessutom varken fanns ett tjänsteutlåtande eller en offert från den gynnande tidningen visar återigen på politikens ibland lättvindiga och onyanserade förmåga att fatta beslut.

En annan fråga är om inte konkurrens skulle råda kring denna typ av tjänst, dvs att kommunen anlitar det företag som kan tillhandahålla en produkt eller tjänst för dess syfte till lägsta möjliga kostnad och högsta möjliga värde. Detta enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Du som nu läser detta gör det helt enkelt för att våra nyheter är gratis och därmed tillgängliga för alla. På samma sätt arbetar Radio Roslagen, för ännu har ingen lyckats finna ett sätt att ta betalt av lyssnare på radio och med detta skulle jag vilja kalla oss fri oberoende media.

Att politiken och kommunen väljer att bara utannonsera sina möten och med jämna mellanrum annonserar i samma kanal för bostäder och annat skapar bara ett utanförskap bland medborgarna. För är du inte prenumerant så kommer du inte att nås av den information som kommunen tycker är viktig att du nås av. Punkt slut.

Norrtelje Nyheter och Radio Roslagen vill bidra till en bra debatt och en kommun där hela kommunen ges möjlighet till en social och hållbar utveckling.

Fri oberoende media är en motvikt till gamla strukturer där båda behövs för en sund balans och valmöjlighet för invånare som antingen inte vill eller kan, ändå får möjlighet till nyheter och information. Dessutom utan att ha färdiga agendor för hur saker och ting borde se ut.

Jag tror på fri oberoende media som gynnar läsare, företagare, annonsörer, anställda, leverantörer och hjälper till att bidra till ett bättre samhälle.

Norrtelje Nyheter är en oberoende tidning. Det betyder inte att vi saknar åsikter och tror på det goda i samhället. Men däremot har vi ingen agenda som styrs av tankemönster i form av ideologier som formades samtidigt som ångmaskinen uppfanns. Vi vill bidra till en bra debatt och en kommun där hela kommunen ges möjlighet till en social och hållbar utveckling, men det gör vi inte bäst genom att tycka hur du som läsare ska tycka. Det gör vi genom att lyfta fram alla individer som har ett behov och en vilja av att göra sin ståndpunkt synlig.

I detta ligger vårt uppdrag! Med tanke på övrig offentligt finansierad medias (SVT/SR) oförmåga att förmedla lokala nyheter så hoppas jag på en förändring kring hur hanteringen av nya mer konkurrenskraftiga medieföretag såsom Norrtelje Nyheter och Radio Roslagen sköts av det offentliga. Jag tror på fri oberoende media som gynnar läsare, företagare, annonsörer, anställda, leverantörer och hjälper till att bidra till ett bättre samhälle.

Dela gärna och diskutera frågan. 

Det går även bra att skicka ett e-post till: info@norrteljenyheter.se

Daniel Toresson, Programledare för det populära programmet God Morgon Roslagen som sänds måndagar kl 08.00 – 09.00 i Radio Roslagen 107,8 & 104,1 eller via webbradion som du kan lyssna på webben genom att klicka på länken , skribent på Norrtelje Nyheter och bofast Björkö-Arholma