Svensken drömmer sig bort från storstaden – ”Släpp fram en ny generation av smart våg”

Landsbygden och Skärgården i Roslagen är Sveriges mest populära fritidshusort. Här finns cirka 13.900 fritidshus och mest yta i hela Stockholms län samtidigt som Norrtälje har länets äldsta befolkning

0
294
Hur kommer vi att vilja bo i framtiden?

Svensken drömmer sig bort från storstaden och vill helst bo på landsbygden och allra helst i en villa med sjötomt. För bara var åttonde tillfrågad finns drömboendet i en storstad, enligt Kantar Sifo. Drygt fyra av tio svenskar funderar på att flytta från sin nuvarande bostad och för kvinnor är självhushåll det som är mest efterlängtat.

”Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Vi tror att denna trend kommer fortsätta växa sig allt starkare i takt med att pendlingsmöjligheterna ökar och infrastrukturen i Sverige förbättras”, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Norrtälje med sin närhet till Stockholm befinner sig i stark tillväxt och fler väljer att flytta hit. Roslagens magnifika natur, djurliv, mångfald, kultur och skärgård är älskad av många som vårdat den i generationer. Ytan är störst i hela Stockholms län och många pendlar redan idag till sin arbetsplats. Samtidigt blir de som bor på landsbygden äldre och vissa lider av avbefolkningsproblematik.

13.900 fritidshus finns i Norrtälje enligt Statistiska Central Byrån (SCB) 2015 och drygt 30.000 personer bor redan i landsbygden och skärgården i Norrtälje. Det är flest fritidshus i hela landet. Många av dessa fritidshus håller på att utvecklas till permanentboende där fler och fler väljer att bosätta sig i den miljö de trivs bäst i. Istället för att åka till sin bostad i Stockholm på söndagen så väljer många att stanna kvar.

Stressen, avgaserna och köerna är olidliga i Stockholm. När staden växer så hänger inte infrastrukturen med.

Stockholm växer så det knakar och det saknas bostäder samtidigt som infrastrukturen inte hänger med. Många yngre och barnfamiljer har svårt att hitta en bostad, stressar, mår dåligt och sitter fast i köer. För många som har möjligheten så flyr de staden för att komma ut till Roslagen och Skärgården när tillfälle ges på semestern eller helger. Men vad skulle hända om de valde att stanna kvar istället för att åka hem på söndagen?

”minst 3.475 bostäder och 6.950 nya medborgare kan bo smart i norrtälje med enkla medel. Släpp fram en ny generation av smartare grön våg”

Om en fjärdedel av Norrtäljes alla fritidshus skulle utvecklas till permanenta bostäder så skulle det innebära drygt 3.475 bostäder. Om vi antar att det bor två i varje hushåll så skulle detta innebära 6.950 nya medborgare i Norrtälje. Nya mer smarta bostäder skulle kunna utvecklas i landsbygden och skärgården som är klimatsmarta, hållbara, ekologiska och ge nytt liv till bygden. Tänk om storstadsbon skulle kunna ges möjlighet till att odla, må bra och skaffa husdjur.

En landsbygd och skärgård utan folk som bor och hävdar marken blir snart en trist plats som ingen vill besöka eller bo på. En kommun utan medborgare får svårt att få in skatteintäkter. En stad som är sönderstressad blir en trist stad att arbeta i eller att besöka. En utdöende landsbygd och skärgård som förfaller för att den uppfattas som en kostsam belastning blir inte en trivsam miljö att leva sina sista år.

Norrtälje har försummat och försakat sin landsbygd och skärgård i decennier och behöver investera i förbättrade levnadsvillkor för att fler ska välja att flytta ut till landsbygden och skärgården. Låt folk få göra om sitt fritidshus till permanentbostad och andra utveckla nya smarta bostäder så att Stockholmarna får ta del av denna pärla och leva sin dröm. Låt landsbygden och skärgården utvecklas och förändras i en ny smart riktning.

Släpp fram en ny generation av smartare ”grön våg” och ge lite nytt blod i bygden. Bostäderna finns redan och nya kan komma till på ett smakfullt sätt. Våga förändra och investera i en ordentlig utveckling av landsbygd och skärgård. Det är både rimligt, lönsamt och smart.

Johan Pensar, skärgårdsbo

Johan Pensar, skärgårdsbo på ön Löparö

Lyssna gärna på Radio Roslagen (107,8 & 104,1) eller på webben måndagen den 22:a oktober kl 17.00 – 18.00 där Johan Pensar och Po Tidholm diskuterar framtidens landsbygd och skärgård. Följ denna länk och klicka på ”webbradio och programarkiv”.