Bostadsrätterna faller i pris – värst i Stockholm

0
190

På ett år har priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunkit med nio procent visar nyligen presenterad mäklarstatistik. Värst drabbade är storstäderna.
– I de större städerna ligger amorteringskraven som en våt filt över marknaden, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Köpte du en bostadsrätt för fem miljoner kronor i Stockholm för ett år sedan är risken stor att ett värde av 500 000 kronor gått upp i rök.

Det visar siffror som Svensk mäklarstatistik publicerar i dag.

Dessutom dyker själva marknaden under våren, en period när aktiviteten normalt är hög.

Amorteringskravet har skapat både färre affärer och långsammare affärer.

Under veckorna efter amorteringskravet infördes 1 mars har försäljningar av bostadsrätter i Stockholm sjunkit med 20 respektive 22 procent jämfört med 2017 och 2016, skriver Svenska dagbladet och hänvisar till siffror från Hemnet.

I Stockholms län visar samma jämförelser minskningar av sålda med bostadsrätter med 17 och 21 procent.

Minskningarna märks även utanför Stockholmsområdet. I Skåne minskade antalet försäljningar av bostadsrätter med åtta procent, skriver SVD.

Också i Norrtälje märker man av svängningen. Ett projekt i kvarteret magasinet i hamnen har skjutits upp och de som köptlägenheter där (15 st) har fått sin köpeskillingen återbetald och avtalen hävda. Hur resten av alla de nybyggen som planeras i Norrtälje stad kommer att påverkas är inte känt för närvarande.