- Annonser -

Stockholmare som ansöker om skuldsanering har ökat med 45 procent sedan förra året. Anledningen är reglerna gjordes om förra året.

I november 2016 gjordes reglerna om skuldsanering om och det blev enklare att ansöka och genomgå en skuldsanering. Det gjorde att fler såg chansen att reparera sin ekonomi och att komma på fötter igen.

Förra året ansökte 3 502 personer i Stockholms län om skuldsanering i jämfört med år 2016 då 2 418 personer ansökte.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Ann-Charlotte von Feilitzen, teamchef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Siffrorna för skuldsanering var i Norrtälje kommun 102 år 2016 och hade för år 2017 växt till 137. En ökning med 34,4%

Källa SVT 8/2

Fakta om skuldsanering

• Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

• Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med ansökan om du vill det.

• När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

• Lagändringen har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering. Kronofogden efterfrågar färre uppgifter och det går även att ansöka på webben. Det finns också förändringar som syftar till att göra det lättare att genomgå skuldsaneringen. En av förändringarna är att du har två betalningsfria månader per år. En annan är att du betalar en summa per månad till Kronofogden som sedan fördelar till dem som ska ha betalt. Tidigare låg det ansvaret på den skuldsatta. En tredje nyhet är att personer med barn kan beviljas en förkortad betalningsplan.

Källa: Kronofogden

- Annonser -