Plötsligt har Roslagen blivit tropiskt.

0
132

Nu stiger temperaturen i Östra Svealand till tropiska nivåer med upp till 33,5 grader på dagen och över 20 grader på nätterna. Detta ger effekter som mest påminner om tropikerna med varma sommarkvällar som aldrig verkar ta slut. Härligt för partyt på
verandan men ganska ansträngande när man försöker sova.

Och visst är det skönt med värme och solsken på sommaren men de temperaturer som vi nu upplever utgör också ett riskmoment för äldre och sjuka. Men det är viktigt för oss alla att vi respekterar de varningar som kommer om ökningar av hudcancer, om ökande drunkningsolyckor och om andra risker med de extrema temperaturer vi nu upplever.

Det är viktigt att vi dricker mycket så att kroppen inte torkar ut. På Apoteket finns också vätskeersättningstabletter Resorb som är bra. Sedan gäller det naturligtvis att hålla sig i skuggan när så är möjligt. Att vi inte får elda eller grilla i skog och mark vet väl förhoppningsvis alla nu men ändå brinner det på flera platser i Sverige just nu.

Men de som lider mest av värmen är de gamla och sjuka som kanske inte kan gå ut utan
tvingas sitta instängda i bostäder där temperaturen kan blir oerhört hög. Ni som har äldre
eller sjuka anhöriga bör rikta extra uppmärksamhet på deras situation och hjälpa dem på
alla sätt ni kan. Att vädra, skaffa en fläkt, se till att de får vätska är extremt viktigt.

Mot mitten av veckan väntas temperaturen sjunka och det kommer nog att kännas som en lättnad. Kanske får vi också lite regn så att böndernas grödor och våra gräsmattor och växter kan hämta sig. Men spara fortsatt på vattnet för grundvattennivån är lägre än någonsin tidigare.