Anders Eklund vill inte betala skadestånd med pengarna han fick i skadestånd på Norrtäljeanstalten

0
165

Kronofogden beslagtog nyligen 28 000 kronor från Anders Eklunds bankkonto – nu överklagar han beslutet till kronofogden och tingsrätten.

Dubbelmördaren vill inte betala av på skadestånden för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren med ersättningspengarna han fick för misshandeln:

”Dessa pengar är inte skadeståndspengar utan bidragspengar”, skriver han i en inlaga.

Anders Eklund, 51, fick hela 20 000 kronor i ersättning från Kammarkollegiet efter att ha blivit slagen blodig av två medinterner när han satt inlåst på Norrtäljeanstalten.

Han har dessutom tillerkänts 19 000 kronor i ersättning för ett ärr som uppkom i samband med misshandeln.

Carina Höglund, mamma till mördade Engla, 10, fick reda på att dubbelmördaren hade närmare 40 000 kronor på sitt bankkonto samtidigt som han har en skuld på drygt 1,2 miljoner kronor hos Kronofogden, varav drygt 500 000 avser skulder till Brottsoffermyndigheten.

Då slog hon larm.

Har även andra skulder

– Förutom skulden till min familj så har förövaren fler skulder till andra brottsoffer inklusive staten som ligger hos Kronofogden, sa Carina Höglund till Expressen.

När utmätningen skedde från kontot hade Anders Eklund hunnit göra av med runt 10 000.

Anders Eklund överklagar utmätningen. Han vill inte ha skadeståndspengarna utmätta. I en inlaga till tingsrätten daterad 24 november, skriver han:

”Dessa pengar är utbetalda för invaliditets- och tandskador, för framtida behandlingar av tänder. Dessa pengar är inte skadeståndspengar utan bidragspengar för vård o omsorg av skador efter misshandel i Anstalt i Norrtälje.”

Anders Eklund skriver vidare i sin inlaga:

”Tandvård är nödvändig efter misshandel samt att jag fick nedsatt syn på ett öga. Så är det bidrag till glasögon också.”

Bakläxa av Kronofogden

Kronofogden har den 7 december yttrat sig över Anders Eklunds överklagan. De ger honom bakläxa:

”Anders Eklund har inte genom intyg styrkt behovet av tandvård och glasögon. Kronofogden har mot bakgrund härav inte funnit skäl att rätta utmätningen av medel på konto för omhändertagna medel.”

För Carina Höglund, mamma till Engla, är Anders Eklunds överklagan inte helt oväntad.

– Jag är inte ett dugg förvånad, det var snarare förväntat. Däremot har jag inte hört något från anstalten (Tidaholm, red:s anm.). Jag har bett dem att ringa mig, och två gånger har jag skickat meddelanden till dem. Jag vill veta om Eklund är beredd att träffa mig, sedan vill jag veta hur han reagerade på det här med Kronofogden.

Anders Eklund dömdes den 6 oktober 2008 till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och mordet för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun. Anders Eklund har erkänt båda morden.

Källa: Expressen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här