Annie Lööf (C) ger upp försöken att bilda regering – Vem ska bli statsminister?

0
176
Källa SVT

För en vecka sedan gav talmannen Andreas Norlén Centerpartiets ledare Annie Lööf uppdraget att sondera för en regering.

Torsdagen den 22:a november vid 10-snåret så lämnade hon talmannens möte, vilket var längre än förväntat, och höll en presskonferens som direktsändes i SVT.

På presskonferensen säger den grönklädda Annie Lööf(C) följande:

– Många möten har skett över blockgränsen med MP och S. Enskilda möten med partier i Alliansen. Ambitionen var att gå in i förhandlingarna med sakpolitik och reformbehov.

Ambitionen var att gå in i förhandlingarna med sakpolitik för att få processen att gå framåt.

Ett antal områden finns det gemensamma insikter både utmaningar och reformbehov. På andra områden finns det skillnader. En förståelse för de olika ideologiska utgångspunkter.

Gällande regeringsbildning så nämner Annie följande:

Behövs skattereform, bättre arbetsmarknad, klimat, vården ska stärkas, fler insatser mot klimatutsläpp, ökad försvarsförmåga både civilt och militärt där det finns bred politisk enighet.

Övriga områden som nämns är att förbättra villkoren för landsbygden – att gå från ord till handling. Skolans område behövs det reformer för som behöver bli tillgänglig för alla.

Det ska finnas en gemensam vilja att faktiskt nå resultat. Vissa politiska områden är dock skillnader stora: Arbetsmarknaden och integration är sådana. Bostadsmarknaden är en annan.

Inte tillräckligt stor vilja för att komma överens om statsministerfrågan. Största hinder är denna fråga. Alliansen ska hålla ihop.

Primärt det som prövats är:

Alliansen och Socialdemokraterna – Tolerera en alliansregering men accepterar inte detta om inte S får vara statsminister.

Alliansen och Miljöpartiet: Klimatpakt med miljöpartiet. Finns ett intresse att börja sakpolitiska diskussioner. Oförenliga krav i statsministerfrågan. Fruktlöst att gå vidare med detta alternativ.

C + L: Om Annie Lööf skulle tolereras som statsminister. Den dörren är stängd.

Inget stöd från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Det är inte meningsfullt att begära ytterligare tid. Vägen för C+L är stängd. Får inte ha 175 mandat emot sig. Varken S eller M skulle tolerera detta.

Fråga: Ville du bli statsminister?

”Alliansen och MP lösning så bedöms det inte vara meningslöst att fortsätta diskussionen.”, säger Annie Lööf (C)

Fråga: Vem ska ta över bollen?

– Talmannen ska ta nästa steg.

Fråga: Vad nytt har det gett?

– Politik bygger på tillit och förtroende. Valresultat är en sak och diskussionerna efter är en annan.

Ska föra processerna framåt gemensamt steg för steg.  Frågan om vem som är tänkt att bli statsminister är central.

Fråga: Pröva andra alternativ?

Olika regeringsförslag som inte var uttömda och dessa är blockerade, vilket Annie Lööf tycker är sorgligt. Det finns alltså partier som blockerar dessa lösningar. Annie Lööf (C) tycker inte om Sverigedemokraterna. 

Fråga: Har röstat nej till både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) och ska du fortsätta säga nej ?

”Ska hitta en väg framåt.”

Annie Lööf (C) tycker det är trist att S och M inte hittar till en gul knapp. Hon har inte mandat för att trycka på en gul knapp. Nu ska hon vänta med talmannens steg för en väg framåt.