Foto: Norrtälje kommun
- Annonser -

Det var fritidsledaren Viktoria Söderstrand som 2016 tog initiativet till en hälsovecka vid fritidsgården Gallerian i Hallstavik. Idén föddes när hon satt och pratade med några ungdomar om hälsa och träning, och möttes av synpunkten att det är synd att det är så dyrt att gå och träna på gym.

– Jag tänkte att det finns ju en massa saker man kan göra som inte kostar pengar. Vid några tillfällen fick jag med mig några ungdomar efter jobbet och vi gick på promenad tillsammans, började prata och kom på att det där med hälsovecka skulle vara en rolig grej att göra, säger Viktoria Söderstrand.

I september 2016 var det premiär för satsningen och fritidsgården hade lockat en rad olika samarbetspartners, både personliga tränare, träningsanläggningar, lokala butiker och så vidare. De lokala butikerna sponsrade med frukt, för mer hälsosamma mellanmål, lokala företagare sponsrade med priser till veckans olika tävlingar.

– Alla som ville fick vara med, och vi hade tävlingar som var poängbaserade på hur aktiva barnen var.  Allt de gjorde gav poäng; om de promenerade, cyklade, gick på jympa och liknande, säger Viktoria.

I år är det tredje året i rad som fritidsgården Gallerian i Hallstavik kör sin hälsovecka. För Punkten i Rimbo och Brännäsgården i Norrtälje stad är det däremot premiär. För första gången är det Ung Fritid som på bred front tar ett grepp om hälsan.

I år blir det däremot ingen tävling i Hallstavik, det blir ett lottsystem. Varje gång en deltagare har varit aktiv genererar det en lott, så ju fler lotter man lyckas skrapa ihop under veckan desto större chans att ta hem ett pris i lotteriet.

– Jag hoppas att det kommer ungefär lika många deltagare som tidigare år, säger Viktoria. Vi har haft ungefär 30 som varit med på olika sätt, och de har varit väldigt nöjda.

På programmet finns bland annat en föreläsning om kost på Gallerian, Tony Irving kommer till Brännäsgården, det blir olika typer av träningspass på alla tre orter – dessutom pågår en stegtävling hela veckan. På fredagen blir det gemensam utflykt till Rimbo badhus där det väntar en kul och annorlunda hinderbana. Hälsoveckan pågår till den 24 april.

Läs mer om hälsoveckan här!

- Annonser -