Efter 1:a juli 2019 är det slutrökt på alla uteserveringar – Riksdagens socialutskott har fattat beslut

I sommar är det alltså dags att säga "hejdå" till ciggen på uteserveringen, alltså inget mer "kedjeröka" med en öl eller drink i handen. e-cigaretter förbjuds det med. Eventuellt ska det inte gå att köpa snus som självbetjäning, men det beslutet är inte fattat än.

0
175

Tidigare i år lade regeringen fram ett förslag om att det inte längre ska vara tillåtet att röka på flera allmänna platser, bland annat på uteserveringar.

– Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, inte minst för att skydda barn och unga, sade socialminister Annika Strandhäll till Aftonbladet när regeringen lade fram förslaget.

I sommar är det alltså dags att säga ”hejdå” till ciggen på uteserveringen, alltså inget mer ”kedjeröka” med en öl eller drink i handen.

Träder i kraft 2019 1:a juli

Under torsdagen röstade riksdagens socialutskott för regeringens förslag om att införa ett rökförbud på landets uteserveringar, rapporterar Aftonbladet.

Förbudet kommer att träda i kraft den 1 juli 2019.

Att införa rökförbud på uteserveringar är ett försök att minska svenskarnas tobaksvanor. Slutmålet är att hela Sverige ska vara rökfritt år 2025, skriver Aftonbladet.

Gäller andra allmänna platser

Rökförbudet kommer inte endast att gälla på uteserveringar, utan även på andra allmänna platser utomhus. Dessa platser är tågperronger, allmänna lekplatser, busshållplatser samt idrottsplatser.

Inte heller e-cigaretter kommer undan förbudet, då det kommer att gälla dem också, skriver Aftonbladet.

Vill förbjuda självbetjäning av snus

Förutom att införa rökförbud på flera allmänna platser, vill regeringen även reglera möjligheten att köpa snus. De vill förbjuda självbetjäning av snus, det vill säga att snuset måste vara placerat bakom kassan eller i digitala skåp, där man själv går och hämtar ut snuset med hjälp av en kod, rapporterar Expressen.

Men huruvida det förslaget röstas igenom eller inte får vi vänta med att se. Tisdagen den 12:e december ska riksdagen rösta och fatta ett beslut. Men först ska utskottet göra justeringar och sedan ska de hålla en debatt på tisdagen den 11:e december, skriver Expressen.