Evenemang: Roslagslördag kl 15.00 ”Far och Flyg” – Michael Blum berättar om Norrtälje historia

Lördagen den 17:e november kl 15.00 på Norrtälje Stadsbibliotek arrangeras evenemanget Far och Flyg! med Michael Blum, fri entré

0
597

I år är det 80 år sedan det första flygplanet landade på det då ännu inte riktigt färdiga flygfältet i Norrtälje. För 50 år sedan upphörde tågtrafiken till kommunen och det sista tåget avgick från Norrtälje station. Detta är temat när Michael Blum berättar om stadens historia och tidigare transporter.

Michael Blum har en stor kännedom om Roslagen och dess historia. Född 1959 hann han åka tåg till och från sin hemstad i tio år innan förbindelsen lades ner 1969. En av anledningen var SJ som inte underhöll rälsen vilket gjorde att tågen gick långsamt. Busstrafiken som var snabbare konkurrerade ut tåget mellan Norrtälje och Stockholm. Han är uppväxt nedanför ”flygfältet”, där Norrtälje Sportcentrum finns idag. Michael Blum har lekt på området där flygen gick, vilket inte var helt tillåtet men det spännande var det.

Föreläsningen kommer att beröra varför Norrtälje behövde ett flygfält, vilken roll andra världskriget spelade i historien och hur det kom sig att verksamheten lades ner. Michael Blums förhoppning är att lite nyare och yngre Norrtäljebor ska få en ökad medvetenhet om hur annorlunda staden såg ut bara för några årtionden sedan. Idag är det få som minns att där ICA ligger fanns själva stationen. Det kommer visas många äldre bilder på hur staden såg ut förr i tiden.

Plats: Norrtälje stadsbibliotek
Tid: Kl. 15:00
Datum: Lördagen den 17:e november
Pris: Fri entré
Arrangör: Kultur i Norrtälje kommun, Norrtälje bibliotek i samarbete med Bibliotekens vänner.