- Annonser -

På fredagen firades det ordentligt på badhuset i Hallstavik. Det bjöds på kaffe, kakor och prinsesstårta – och hedersgäster var badets flitigaste besökare under 2017. Det är en tradition som personalen på kommunens tre badhus har infört, och utöver att bjuda på lyxfika finns också möjlighet att prata om hur saker och ting fungerar på baden, och om badgästerna har några synpunkter eller önskemål.

Sju av badets stamgäster var på plats för fredagsfikat i Hallstavik. Några av dem föredrar morgonsimmet, medan andra tycker runt lunch är en bättre tid att bada och basta. Toube Berzén, Ove Jansson och Anders Sjölund hade precis avslutat dagens sim och bastu då det vankades tårta. Kjell Bengtsson, Eva Bengtsson, Viveka Gross och Rolf Lindberg hade simmat tidigare men kom tillbaka just för kalaset.

Tim Greneby är chef för kommunens badhus och hälsade alla välkomna och passade på att berätta lite om läget kring planerna för det nya badhusbygget. Om allt går som planerat kommer kommunfullmäktige att fatta beslut i ärendet under våren.

Det väcktes frågor kring om man inte kunde renovera det befintliga badet, som för övrigt fyller 80 år 2019, men detta skulle bli alltför dyrt och krångligt. Dessutom kommer det nya badet att ha en 25-metersbassäng, vilket blir en uppgradering jämfört med dagens 16,6-meterspool. Det blir lite enklare att räkna ut hur långt man simmat.

– Det finns en tabell där det står hur många längder man måste simma för olika distanser. Själv har jag lärt mig hur långt jag simmar på fem minuter och då blir det också enkelt att räkna ut, säger Kjell Bengtsson.

Besöken på simhallen är bra både ur hälsosynpunkt (”bastubad minskar ju risken för alzheimer”) och inte minst ur ett socialt perspektiv. De flitigaste besökarna brukar gå tillsammans, och det blir ett trevligt sätt att umgås. Vissa simmar, medan andra nöjer sig med att bada bastu och snacka med kompisarna.

Det nya året har just börjat men simstatistiken är redan hög på sina håll. Det bjuds ju på tårta även nästa år…

Källa och bild: Norrtälje kommun

- Annonser -