Första konstverket i hamnen: en sju meter hög snäcka

0
138
Foto: Norrtälje kommun

Det första offentliga konstverket i Norrtälje Hamn blir en sju meter hög skulptur som både är ett konstverk och ett solur. Som Norrtelje Nyheter tidigare rapporterat om är budgeten för genomförandet av konstverket på 1 500 000 kronor exklusive moms.

Vinnare är konstnärsduon Bigert & Bergströms med sitt verk Solsnäckan.

– Det finns många olika berättelser här; dels handlar det om att binda ihop hav och land, dels handlar det om att den maskinella staden möter den organiska naturen. Men det är också historien om den sju millimeter lilla snäckan i Östersjön som gör ett viktigt jobb i att rena vattnet och vara en del av kretsloppet. Vi tar helt enkelt den lilla tusensnäckan och förstorar upp den tusen gånger. Det säger Mats Bigert, som tillsammans med Lars Bergström utgör konstnärsduon Bigert & Bergström. Duon blev juryns val när det vinnande verket skulle utses bland de tre finalbidrag som skickats in till tävlingen om att gestalta Sjötullstorget.

Det var i september 2017 som Norrtälje kommun bjöd in konstnärer att sätta sin prägel på den växande staden, av 89 ansökningar fick tre tävlande varsitt skissuppdrag och i slutet av mars fattade juryn sitt beslut.

Bigert och Bergström har besökt Sjötullstorget vid flera tillfällen för att få en känsla för vilken roll verket ska spela på platsen. När den sju meter höga skulpturen är på plats kommer den även att fungera som ett solur. Skuggan från snäckan kommer tillsammans med stenläggningen på marken att ge en uppfattning om den aktuella tiden.

Till det yttre är skulpturen gjord i kopparfärgad spegelplåt och besökare kan gå in i konstverket där de tack vare motordrivna speglar i toppen av verket alltid kan nås av solljuset, som ständigt står i zenit.

Efter detaljbearbetning, produktion och installation planeras verket Solsnäckan att invigas i Norrtälje i början av 2019.