Fyrfaldige världsmästaren Greg Hancock förstår inte problemet med grid girls.

Foto: michał głuszak

47-årige Greg Hancock är fyrfaldig världsmästare i speedway. Under säsongen har han sin bas i Sverige och i år kommer han att jaga ännu en VM-titel, däribland för första gången på elitseriearenan i Hallstavik den 7 juli.

Han förstår inte diskussionen som har blossat upp runt sportens så kallade ”grid girls”, de lättklädda tjejer som bland annat visar vilken bana förarna startar på. Kommunstyrelsen i Norrtälje har skickat ett brev till VM-arrangören och påpekat att fenomenet befäster en förlegad kvinnosyn.

– Jag förstår inte varför man måste ta bort dem. De fyller ett syfte. Ibland är det svårt att se vem som är vem med ”grid girls” i kläder med samma sponsorer. De håller vattenflaskor, handdukar, paraplyer, det är inte som killen vid tunnelbanestationen som står och viftar med en skylt och visar vägen till en restaurang, säger Greg Hancock enligt Dagens Nyheter.

47-årige Greg Hancock är fyrfaldig världsmästare i speedway.

Under säsongen har han sin bas i Sverige och i år kommer han att jaga ännu en VM-titel, däribland för första gången på elitseriearenan i Hallstavik den 7 juli.

Han förstår inte diskussionen som har blossat upp runt sportens så kallade ”grid girls”, de lättklädda tjejer som bland annat visar vilken bana förarna startar på. Kommunstyrelsen i Norrtälje har skickat ett brev till VM-arrangören och påpekat att fenomenet befäster en förlegad kvinnosyn.

– Jag förstår inte varför man måste ta bort dem. De fyller ett syfte. Ibland är det svårt att se vem som är vem med ”grid girls” i kläder med samma sponsorer. De håller vattenflaskor, handdukar, paraplyer, det är inte som killen vid tunnelbanestationen som står och viftar med en skylt och visar vägen till en restaurang, säger Greg Hancock till Dagens Nyheter.

Den amerikanske VM-stjärnan ser arbetet som en karriärmöjlighet.

– Tjejerna vill göra det här. De gillar det och får betalt. De söker de här jobben och de älskar vad de gör, säger han.

Han har testat alternativ i tanken.

– Det skulle kunna vara män eller barn men hur skulle det se ut? Om en mekaniker stod där… skulle det vara rätt eller fel eller bättre? Det skulle kanske vara mer politiskt korrekt men jag letar inte efter det negativa i saker och ting. Det har alltid varit så här och det fungerar, säger Hancock.

Mikael Teurnberg är Rospiggarnas starke man och leder organisationskommittén för VM-deltävlingen i Hallstavik.

Hans åsikt skiljer sig från Hancocks.

– Det är bra att någon tar tag i debatten och det är klart att de bör ta bort det där. Det andas 70-tal och känns lite förlegat. Det är dags att titta på andra alternativ, säger han.

Ändå kommer han inte att arbeta aktivt för att det inte ska bli några ”grid girls” i juli.

– Jag styr inte det där. Det jag kan påverka, det kan jag jobba för. Mitt fokus är att det blir ett så bra arrangemang som möjligt. Om det blir ”grid girls” eller inte, det kan jag inte göra något åt, säger Mikael Teurnberg.

Källa: Dagens Nyheter