George Michael död

0
261

Den brittiska popstjärnan George Michael har avlidit, meddelar en talesperson för artisten.

Den brittiske popsångaren George Michael är död. Han avled på juldagen i sitt hem, 53 år gammal.

”Det är med stor sorg vi kan bekräfta att vår älskade son, bror och vän George avled fridfullt i sitt hem under julen”, skriver Michaels talesperson i ett uttalande, rapporterar BBC.

”Familjen ber om att få bli lämnad i fred i denna svåra och känslomässiga tid. Det blir ingen ytterligare kommentar i det här skedet.”

Med brittisk mor och grek-cypriotisk far föddes George Michael som Georgios Kyriacos Panayiotou i norra London den 25 juni 1963. Han sålde mer än 100 miljoner album under sin karriär, som varade i över 30 år.

Michael blev känd genom popgruppen Wham!, som han och skolkompisen Andrew Ridgeley startade på 1980-talet.

Duons debutsingel ”Wham! Rap” kom ut i juni 1982, men det var uppföljaren ”Young Guns” som blev den första att nå högt på topplistorna. Efter ett antal ytterligare hitsinglar kom albumet ”Fantastic” 1983, och redan vid den tidpunkten hade Wham! etablerat sig som ett stort popband i Storbritannien.

Med andra albumet ”Make It Big” hösten 1984 kom det stora genombrottet internationellt, med låtar som bland annat ”Wake Me Up Before You Go-Go” och ”Careless Whisper” som legat på topplistorna tidigare under året. Inför julen 1984 kom ”Last Christmas”, som kommit bli en av världens mest populära julsånger.

George Michael kom att på kort tid bli den mer framträdande i duon, och i juni 1986 splittrades officiellt Wham! med en avskedskonsert på Wembley i London. George Michael var då ännu bara 23 år gammal, och den redan påbörjade solokarriären tog fart.

Duetten ”I Knew You Were Waiting (For Me)” med Aretha Franklin blev en global hit när den släpptes 1987, och senare samma kom albumet ”Faith” som såldes i 25 miljoner exemplar. 1990 kom uppföljaren ”Listen Without Prejudice Vol. 1”.

Efter att ha blivit gripen av polis på en offentlig herrtoalett 1998 berättade han, som 34-åring, för första gången öppet om sin homosexualitet.

– Jag känner mig dum, vårdslös och svag när min sexualitet avslöjas på det här sättet, sade han då till CNN, enligt MTV.
– Men jag skäms inte för min sexualitet, det ska jag heller inte behöva göra.

I singeln ”Outside” senare samma år sjöng George Michael om händelsen.

I en intervju med The Independent 2007 sade Michael att det hade känts som bedrägeri att dölja sin sexualitet och att gripandet var avsiktligt på ett undermedvetet sätt.

Under 00-talet fortsatte George Michael att ge ut musik och turnera. I en minnestext i The Guardian beskrivs att Michael periodvis haft svårt att leva med berömmelsen och superstjärnskapet, och att han länge kämpade för att bli uppfattade som en seriös, vuxen artist. De senaste åren har han också haft drog- och hälsoproblem, enligt flera medier.

Senast George Michael spelade i Skandinavien var hösten 2006 med konserter i Göteborg, Oslo, Stockholm och Köpenhamn.

Tidigare i december meddelades att sångaren även planerade ett comeback-album i samarbete med producenten och låtskrivaren Naughty Boy. Det skulle enligt planerna ha släppts under 2017.

En dokumentärfilm med titeln ”Freedom” planeras att släppas i mars 2017, enligt ett inlägg på Michaels Facebooksida.

Enligt polisen i Thames Valley finns inga misstankar om brott i samband med dödsfallet på juldagen. En ambulans skickades ut till ett hem i Goring i Oxfordshire i söndags klockan 13.42 lokal tid. Enligt sajten The Hollywood Reporter säger George Michaels mångårige manager Michael Lippman att dödsorsaken är hjärtsvikt.

George Michaels bortgång har väckt starka reaktioner på sociala medier världen över. Bland de artister som kommenterat finns Elton John: ”Jag är i djup chock. Jag har förlorat en kär vän – den vänligaste, mesta generösa människan och en briljant artist” och Wham!-kollegan Andrew Ridgeley: ”Förkrossad av förlusten av min älskade vän Yog.”

George Michael blev 53 år gammal.

Källa: Sveriges radio

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här