Luftfuktighet kan avgöra SM-semifinal

0
188

– De är så oerhört starka hemma, säger Andreas Jonsson till DN och förklarar att hemmaplan är oerhört viktig i speedway.

– Det skiljer jättemycket, det är allt från banmaterial till hur det är preparerat, kurvornas dosering och banans storlek. Det skiljer till och med i luftfuktighet mellan Vetlanda och här.

Det är två lag som haft helt skilda säsonger så här långt som möts i de ena av de två semifinalerna. Rospiggarna är regerande svenska mästare, men lyckades först i sista seriematchen ta sig vidare till slutspelet.

Vetlanda däremot vann elitserien.

– Vi vet att det kommer att bli en jäkla tuff match. Det är lite pirrigt och nervöst, men det känns som vi slår ur underläge. De vann serien och vi har haft en tuff säsong, så det känns som att vi har allt att vinna och de har allt att förlora, säger Andreas Jonsson.

Rospiggarna tog sig till semifinal efter att ha vunnit över Lejonen från Gislaved med sammanlagt 51-39. Man vände ett underläge med sex poäng efter den första kvartsfinalen på bortaplan till en seger med tolv poäng.

– Kvartsfinalen i förra veckan var jag riktigt stolt över. Alla var laddade från tårna, det var riktigt bra inställning hos alla och det är väl det jag vill se nu också. Att alla vill vinna och inte lämnar något åt slumpen utan slåss om varenda poäng och hjälps åt ute på banan, säger den erfarne lagkaptenen.

Själv tycker han det går bättre och bättre och var tillsammans med Jacob Thorsell bästa poängplockare i kvartsfinalen. Och då har man ändå årets VM-ledare, Jason Doyle från Australien, i laget.

– Doyle är bara en kille, men det är ett lag vi pratar om och inte individuellt, påpekar Andreas Jonsson.

– Man är ett lag och vissa dagar går det bättre för en del och sämre för en del. Det är så det är i ett lag. Det gäller att hjälpas åt helt enkelt.

Källa: DN