Nu begärs skyddsjakt på vargen i Riala

0
318

En hund försvann från en tomt i veckan i Riala-reviret ungefär samtidigt som varg siktats i området. Med hjälp av två rovdjursutbildade hundar spårades vargen och hunden konstaterades död. Efter det har en person lämnat in en begäran om skyddsjakt till Länsstyrelsen.

Nu uppmanas djurägare att ha sina hundar kopplade samt att se över sina stängsel eftersom vargen blir allt mer orädd för att närma sig bebyggelse.

När vargen börjar påverka näringsverksamhet och egendom kan det bli tal om att avlägsna den.

– Vi har fått in en begäran om att vi ska utföra skyddsjakt i Riala och den begäran ska hanteras skyndsamt, säger Arne Söderberg vid länsstyrelsen.

– Ett eventuellt beslut om skyddsjakt tror jag vi kan ta i nästa vecka, men först måste vi pröva om det finns andra åtgärder, och den bedömningen kan vara klar på fredag, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen till Sveriges radio.

Enligt Länsstyrelsen säger lagstiftningen att man måste titta på andra lösningar innan ett beslut om skyddsjakt tas. Det kan handla om att använda skrämselåtgärder, som ljud eller ljuseffekter för att skrämma bort vargen. Eller använda sig av gummiammunition för att skrämma bort djuret när den är i närheten av bebyggelse.

Den senaste tiden har flera får och två hundar dödats av varg. Enligt Länsstyrelsen kan det röra sig om ett nytt fenomen för länet. Det kan handla om en oskygg varg, alltså om en varg som drar sig nära bebyggelse.

– Ibland dyker det upp individer som beter sig på det här viset, vargen kommer nära bebyggelse och människor, och ser vi på Rialavargen som tagit två hundar så kan det vara så att den ser en hund som en konkurrent om byte eller partner, en annan tanke är att, om en annan hund i området löper så drar det till sig en varg, säger Göran Åström. till Sveriges radio

Källa: Sveriges radio