Nu sjunker bostadspriserna snabbt

0
191

Bara under november backade priserna på bostadsrätter i landet med 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. I Storstockholm är nu priserna 4 procent lägre än för ett år sedan.

Valueguards HOX-index visar på ännu mer dramatiska fall: −3,5 procent för bostadsrätter i landet den senaste månaden, och –8 procent de senaste tre månaderna. I Stockholm ligger siffran på −9,5 procent.

Bostadsrättspriserna i Stockholm befinner sig nu på samma nivå som i juli 2015. Och tappet har skett på kort tid. Så sent som i juli i år kostade en bostadsrätt i centrala Stockholm i snitt knappt 94 500 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik. Nu ligger priserna på 85 500 kronor. En lägenhet på 75 kvadratmeter har därmed sjunkit med över 660 000 kronor på fyra månader rapporterar Aftonbladet.

Även på villamarknaden syns tydliga prisnedgångar. Enligt Valueguard backade villapriserna i landet med 2,5 procent i november, och 6,8 procent den senaste tremånadersperioden. En villa i Stockholm har sjunkit med 9 procent under september, oktober och november jämfört med juni, juli och augusti.

Senast vi såg lika tydliga nedgångar var i samband med Greklandskrisen 2011/12, och Lehman Brotherskraschen 2008/09, säger Per-Arne Sandegren till Aftonbladet.

Däremot talar fortsatt låga räntor, hög sysselsättningsgrad och god disponibel inkomst hos hushållen för en återhämtning framöver, tillägger han.

För de som ägt sitt boende under ett antal år innebär höstens prisnedgång ingen större fara, menar Per-Arne Sandegren. På tre år har priserna stigit med cirka 30 procent, och 40–50 procent på fem år.

Källa: Aftonbladet