På fredag invigs Konst i Ån

Foto: Norrtälje kommun

Klockan 08.00 på torsdag morgon är personalen från Norrtälje konsthall och museum på plats vid Norrtäljeån för att hjälpa till med montering och placering av de åtta konstverk som i år utgör Konst i Ån. Lite drygt ett dygns senare är det dags för invigning av årets utställning.

Klockan 12.00 fredagen den 29 juni startar de kulturella festligheterna med att Norrtälje kommuns kulturpris delas ut, i år till författaren Kerstin Ekman. 12.15 är det sedan dags för kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (s) att inviga Konst i Ån.

Konstnärer fick ansöka om att vara med
I år har de ansvariga tagit ett nytt grepp och låtit konstnärer ansöka om att få vara med i Konst i Ån, tidigare har personalen valt ut de medverkande konstnärerna.

– Det är viktigt att hela tiden vitalisera verksamheten så att det inte blir samma år efter år, säger Helen Hedensjö, intendent på Norrtälje konsthall. Den här gången har vi snarare valt konstverken än konstnärerna. Det är kul eftersom man får upp ögonen för konstnärer man kanske inte hade valt annars.

Åtta konstnärer valdes ut bland de 60 bidrag som kom in. Två av konstnärerna är från Norrtälje kommun: Mike Ali (Mikael Ali Bienmann), samt Anders Engqvist. Engqvist har även tidigare varit representerad med ett konstverk vid Konst i Ån.

Om samspelet människa-miljö
Årets utställning har inget övergripande tema, men däremot finns ett fokus kring tankarna på hur människan samspelar med och påverkar miljön.

– Varje verk berättar sin egen historia och har sin egen identitet, men alla bär på en fundering kring relationen mellan människa och miljö. Ett exempel på det är konstnären Yvonne Törnqvists ”Out of the woods”, den vita älgen som vilar vid ån, en skulptur i naturlig storlek. Några andra exempel är ”Ett berg av möjligheter” av Simon Gran Danielsson, samt ”Super-Sargassohavet: Isbergplastön” av Josefina Posch, säger Helen Hedensjö.

Simon Gran Danielsson blev inspirerad av en diskussion kring tidigare upplagor av Konst i Ån, där en bloggare ansåg att det var svårt att skilja på vad som var skräp och vad som var konst i ån. Konstnären ger nu sin tolkning och har skapat en skulptur av material som han hittar i och runt om Norrtälje.

Konstverken placeras i tur och ordning med start från Badhusbron och sedan vidare ut mot havet och Hamnbron. Placeringen har bland annat avgjorts av verkets utformning, om det ska kunna ses från alla håll, hur mycket omgivande rymd som verket behöver och andra faktorer.

Den 29 juni är det alltså dags för invigning, och i samband med detta arrangeras också en konstvandring runt utställning, där varje konstnär berättar om sitt verk på plats vid ån. Allt startar klockan 12.00 på bryggan vid Elverksbron med utdelning av kommunens kulturpris, och efter den formella invigningen av kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (s) blir det en gemensam rundvandring.

Konst i Ån 2018: Deltagande konstnärer. 

1. Mike Ali: Reflektioner. 2018 (Sprayfärg, akryl på plåt)
2. Josefina Posch: Super-Sargassohavet: Isbergplastön. 2018 (Upphittad plast från naturen kring Norrtälje, cellplast, akrylfärg och cement)
3. Filippa Barkman: Still south I went, and west and south again. 2013 (Polyester, oljefärg, lack)
4. Yvonne Törnqvist: Out of the woods. 2016. (Jesmonite, ett kompositmaterial)
5. Anders Engqvist: En annan tid. 2018. (stål, trä och rörliga delar)
6. Simon Gran Danielsson: Ett berg av möjligheter. 2018 (Byggt av material som hittats i och runt Norrtälje)
7. Maja Spasova: S/V. 2018. (PVC-tarpaulin)
8. Magnus Wassborg: The end is near. 2018 (Generator, diod, plast, stål, trä)

Nummerordningen följer placeringsordningen, med start vid Badhusbron i väster, och vidare österut mot Hamnbron. Från och med fredag kommer det att finnas foldrar med utförlig information om de deltagande konstnärerna och deras verk. Foldern kan du hämta på Norrtälje konsthall, Norrtälje stadsbibliotek samt hos turistbyrån Visit Roslagen.