Politikerna måste ta Hallstaviks problem på allvar!

0
250

Ända sedan Holmens bruk började dra ned på personalen har det gått utför för orten Hallstavik. Trots många försäkringar om att kommunen skulle satsa på orten har inte mycket hänt. En planerad räkodling hamnade i Uppsala istället och Dannemoragruvan dit många hoppades kunna pendla för att få jobb hotas nu av nedläggning. Visserligen går några av företagen i Hallstavik bra och nyanställer vilket är jättebra och förtjänar att uppmärksammas men totalt sett skapas ändå väldigt få arbetstillfällen.

I ett tidevarv av urbanisering finns det många som anser att Hallstavik och även andra mindre orter i kommunen är dömda att successivt avfolkas. Landsbygden och skärgården har samma problem. Men av erfarenhet vet vi att historiken förändras. Snart kommer människor att inse vilka enorma problem urbaniseringen för med sig som t.ex. miljöförstöring, långa restider, sämre boendemiljöer osv. Om den så kallade lånebubblan på bostäder också spricker så är det inte alls omöjligt att unga familjer söker sig ut från storstäderna.

Vad har då Hallstavik att erbjuda ett företag som är intresserat av att flytta sin verksamhet till orten?Företagare som funderar på att omlokalisera sin verksamhet kan ha många skäl för sådana tankar.För företagen i Storstockholm kan höga hyror och svårigheter att rekrytera personal (eftersom utbudet av jobb är så stort). Det som alltid varit svårt är att skaffa bostad åt anställda som skall flytta in.

Hallstavik kan erbjuda både arbetskraft, fibernät, djuphamn, bostäder till rimliga priser, närhet till fritidsaktiviteter, för att nämna några. Det krävs en strategi för hur Hallstavik skall utvecklas och en plan för hur strategin skall genomföras. Sedan är det bara att sätta spaden i jorden för den som inte sår får heller inte skörda.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här