fbpx
19.1 C
Norrtälje
måndag, augusti 10, 2020
Hem Nyheter Kultur & Nöje Rospiggarna vill bli bäst – året runt

Rospiggarna vill bli bäst – året runt

0
191

Bäst i Sverige på speedway. Nu drömmer Mikael Teurnberg om ett Rospiggarna som är nummer ett även i isracing. ”När jag ger mig in i någonting ska man göra det fullt ut”.

 Rospiggarna vill vara en attraktiv förening året runt och har stora planer att kombinera sin framgångsrika speedway med att sjösätta en storsatsning på isracing. Planerna avslöjades under söndagens SM-final på HZ Bygg Arena i Hallstavik – och välkomnades av alla.

– Det vore fantastiskt roligt. Nu har Rospiggarna visat att de kan stå som arrangör för en seriematch och det vore ännu roligare om de också kunde mönstra egna killar, säger Stefan Svensson, veteranen och sjufaldige svenske mästaren från Örnsköldsvik.

Rospiggarnas guldmakare Mikael Teurnberg ligger bakom de långt gångna planerna.

– Vi arrangerade en seriematch i vintras och det kändes som att vi saknade att ha ett eget lag. Det har legat och gnagt i mig ett tag och särskilt nu när vi Andreas Westlund och Jonas Andersson på licens för oss, säger Mikael Teurnberg.

Vestlund och Andersson, som båda nådde topp åtta under söndagens SM-final, körde årets isracingserie för SMK Gävle.

– Det hänger lite på dem, om de är positiva till det här anmäler vi ett lag. Det finns dessutom några andra gamla speedwayförare här i trakterna som är sugna på att börja med isracing och sedan kan man ha någon import att komplettera med, säger Mikael Teurnberg.

Isracingserien 2017 bestod av fyra lag i en serie över tio omgångar, som ÖMK Rundbana vann före Strömssund. Rospiggarna ska inte bli någon slagpåse, menar Teurnberg.

– Du vet hur jag är, när jag ger mig in i någonting ska man göra det fullt ut. Men det hänger lite på vad vi får ihop för lag … Men, vi måste ju börja någonstans, säger Mikael Teurnberg.

Arrangörsmässigt handlar det om genomföra två serieomgångar på hemmaplan.

– Vi har genomfört en seriematch i år plus SM-finalen. Vi tänker fortsätta med isracing och har redan lagt ned mycket jobb, vi har höjt staketet och skaffat skyddsbalar, och har allting för isracing. Vi har också en väldigt bra och fungerande funktionärsstab. Det är mycket jobb att spola is, men jag vill att arenan ska leva året om och jag tror att publikintresset finns, säger Mikael Teurnberg.

Han tonar dock ned snacket om att det handlar om en ”jättesatsning”.

– Det kanske låter som ”herregud, hur ska de klara av det här”. Det är inte så farligt, utan vi har gjort större projekt än det här genom åren. Ekonomiskt är det inte jättestort och budgeten som krävs kan jag garantera att jag får ihop, säger Mikael Teurnberg.

Uppland har en stor tradition av isracing och Funbo MS tillhörde elitserien under flera år, och under Erik Stenlunds ledning vann Uppsalaklubben SM-guld 2006, där två av nyckelförarna hette Torleif Burman och Joakim Söderström.

Kanske kan Erik Stenlund bli ett namn aktuellt för lagledarrollen i ett Rospiggslag i isracing?

– Jag och Erik är gamla kompisar, har kört speedway ihop i många år och är fortfarande goda vänner och pratar mycket med varandra på telefon. Jag har inte ens tänkt tanken än, men varför inte. Vi får se, säger Teurnberg.

Ytterligare ett annat namn som finns i närheten av Rospiggarnas satsning är Ola Westlund. Den förre förbundskaptenen och tidigare svenske mästaren är pappa till Andreas Westlund som är högaktuell som en av nyckel­förarna i satsningen.

– Vi får se vad det landar någonstans. Det är jättekul att de är på och Micke Teurnberg är inne mycket på isracing nu, det är ett kul tänk, säger Ola Westlund.

Veteranen Stefan Svensson, som i söndags tog SM-silver bakom segrande sonen Nicklas Svensson, är lyrisk när han får höra om Rospiggarnas planer.

– Jag säger bara; Välkommen in i isracingens gemenskap. Vi vill bli fler och med det får vi fram ungdomar i verksamheterna som till slut kan vara med och matcha mot ryssarna, det behövs verkligen.

Källa: UNT

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här