SM i isracing i Hallstavik

På lördag avgörs SM-finalen i isracing. För tredje året i rad står Rospiggarna som arrangör.

– Första året blev det att vi fick ta vid när man inte fick till någon is i Eskilstuna. Det var med kort varsel och vi hade kanske tre veckor på oss. Jag minns att det var strålande sol och drygt fyra tusen åskådare, säger Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg till tidningen UNT.

Tävlingen blir den tredje för säsongen då man tidigare arrangerat två seriematcher.

 

Att få isen att vara i trim kräver en del arbete.

– Vi har otroligt duktiga funktionärer. När det var riktigt kallt var de körde de i skift dygnet runt. Här måste man utnyttja varje dag då det är minusgrader – i Norrland är det inte samma stress. Du ska ha mellan 15 till 18 centimeter is och det gör sig inte självt, säger Teurnberg vidare till UNT.

Till årets final finns ingen oro för att isen inte ska vara i dugligt skick.

– Prognosen ser jättebra ut inför helgen. Det har varit minusgrader hela veckan så allt är under kontroll.

Nu hoppas arrangören att publiken ska sluta upp.

– Väder och vind spelar så klart en stor roll när det kommer till utomhussport. Men det vore kul om det kunde komma mellan 3-4000 åskådare.

Hur viktig är tävlingen rent intäktsmässigt för klubben?

– Det är ingenting vi står och faller med. Tävlingen är i hamn och vi har sålt in reklamen. Om det kunde bli ett tillskott så vore det så klart välkommet.

Ett eventuellt överskott kommer att investeras i ombyggnationen av HZ Bygg Arena.

– Vi bygger en ny depå och ett nytt omklädningsrum samtidigt som vi förstärker belysningen. Vi uppgraderar arenan stenhårt och har gjort det de senaste tre åren.

Till sommaren räknar man med att cirka 10 000 åskådare tar sig till den upprustade arenan. Då vankas det VM-deltävling i speedway. Tävlingen kommer att direktsändas i TV runtom i världen och miljontals tittare väntas följa tävlingen.

– Vi vill hålla arenan levande året om.

Källa: UNT