Tjugo bränder per dygn trots eldningsförbud

0
150

Sedan eldningsförbudet infördes den 17 maj har det inträffat i snitt 20 mark- och skogsbränder per dygn i Stockholms län, de flesta på grund av oaktsamhet.

-Vi måste gemensamt hjälpas åt med att verkligen hörsamma eldningsförbudet och vi behöver påminna varandra om att inte elda, nyttja engångsgrillar eller slänga fimpar ute i naturen, menar Magnus Wallin, räddningschef i Norrtälje kommun.

Det är så torrt ute i markerna att den minsta glöd eller gnista räcker för att starta något som kan växa till en större skogsbrand. Maj månad har varit extremt varm och torr och på många håll råder samma förhållanden som under den omfattande branden i Västmanland, sommaren 2014.

Förutom att satsa på ett starkt förebyggande budskap har Räddningstjänsten Norrtälje kommun, likt flera andra räddningstjänster i regionen, höjt sin beredskap för att kunna hantera eventuella skogs- och markbränder.

– Hittills har vi lyckats hantera de uppkomna bränderna på ett bra sätt men vi måste alla hjälpas åt för att inte åter hamna i samma situation som i Västmanland 2014, säger Magnus Wallin.