Var med och fira walkaboutens 10-årsjubileum

0
303
Fr v: Helena Pennström (chef för Ungdomshuset Verket), Anna Glas samt Charlie Lundgren på Trygg i Norrtälje kommun (TiNK) har jobbat hårt med årets upplaga av walkabouten. I år fyller satsningen 10 år. Foto: Norrtälje Kommun

I år är det tioårsjubileum för kommunens nya framgångsrika sätt att fira skolavslutningen. Efter många år med fylla och bråk gjordes ett omtag efter det stökiga 2008, och sedan dess har familjefesten ersatt fylleslaget.

En av anledningarna till att det gått så bra är den så kallade walkabouten i Norrtälje stad.

– Tanken är att få ut så många vuxna som möjligt under kvällen. Vi har identifierat några så kallade hot spots, det vill säga platser där ungdomar annars kunde tänkas samlas för att festa. Vi går en frågerunda med lite olika stationer runt om i stan, och det håller på till klockan 22, berättar Anna Glas på Trygg i Norrtälje Kommun (TiNK), som är med och arrangerar kvällens program.

Startar efter barnens fest
Under eftermiddagen pågår skolbarnens avslutningsfest i Societetsparken och när den är slut klockan 19.00 tar Walkabouten vid. På plats i parken kan den som vill vara med hämta en tävlingstalong där man sedan fyller i svaren på de 26 frågorna som finns med på rundan. Alla som deltar i tipspromenaden och är kvar till slutet får vara med på prisutdelningen klockan 22.00. Tack vare generösa företagare är prisbordet mycket påkostat och prisutdelningen därmed väl värd att vänta på. Deltagarna behöver inte ha alla rätt på frågorna för att vinna priser, det räcker att delta och stanna till klockan 22.00.

– Eftersom det är tioårsjubileum i år ville vi satsa lite extra. Och det har vi gjort genom att lägga en liten extra vandring som går upp till skateparken i Södra bergen. Vi vet att det är ett ställe där det kan samlas många ungdomar, och därför tycker vi det är bra att få med den platsen. De deltagare som tar den extra rundan upp till skateparken kan vara med på ytterligare en tävling, säger Charlie Lundgren på TiNK.

Priset i Södra berget-tävlingen är lite extra påkostat, så det kan vara värt att ta dessa ansträngande steg upp till skateparken för att vara med. Denna tävling är individuell, till skillnad från tipsrundan i walkabouten där man tävlar i lag. Det betyder att en vinnare kan ta hem lyxpriset, som är ett årskort på träningsanläggningen Nordic Wellness.

Under frågerundan kommer deltagarna att passera 12 stationer där olika företag och verksamheter visa upp sig, bjuder på en kopp kaffe och presenterar sig.

– Förra året var det runt 200 deltagare som var med på walkabouten. Det är kul om det kommer många deltagare, men målet är ju framförallt att det blir liv och rörelse i stan, säger Anna Glas.